Sclerotherapie

prijs

vanaf € 100 incl. btw

behandeltijd

20 tot 45 minuten

Sclerotherapie

Wat is sclerotherapie?

Sclerotherapie is een effectieve en minimaal invasieve behandeling voor spataderen en andere vaatproblemen. Hierbij wordt een speciale scleroserende oplossing, meestal een zoutoplossing of een andere medicatie, rechtstreeks in de aangetaste ader geïnjecteerd. Deze oplossing veroorzaakt een reactie die de binnenwand van de ader irriteert en doet krimpen, waardoor de ader sluit en uiteindelijk oplost. Hierdoor wordt het bloed omgeleid naar de gezonde aderen, waardoor de zichtbare spataderen verdwijnen en de bloedcirculatie verbeterd wordt.
Sclerotherapie wordt vaak toegepast voor zowel cosmetische als medische doeleinden, zoals het verminderen van pijn en ongemak veroorzaakt door spataderen, en het verbeteren van het uiterlijk van de benen.

Alles wat u moet weten over sclerotherapie

Voor wie is sclerotherapie bedoeld?

Sclerotherapie is geschikt voor mensen die last hebben van verschillende soorten vaatproblemen, zoals:
• Spataderen: deze vergrote, gekronkelde aderen zijn vaak zichtbaar aan het huidoppervlak, vooral op de benen.
• Kleine varices: kleinere, oppervlakkige aderen die ook zichtbaar kunnen zijn, maar minder prominent dan spataderen.
• Andere abnormale bloedvaten: dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op verwijdde bloedvaten die niet goed functioneren.
• Aambeien: hoewel minder gebruikelijk, kan sclerotherapie ook worden toegepast om aambeien te behandelen.

De behandeling is met name nuttig voor mensen die symptomen ervaren zoals:
• Pijn: ongemak of pijn in de benen als gevolg van spataderen.
• Zwelling: ophoping van vocht in de benen, wat leidt tot zwelling.
• Krampen: ongewone spierkrampen in de benen.
• Een zwaar gevoel: een vermoeiend of zwaar gevoel in de benen.

Daarnaast wordt sclerotherapie ook vaak om cosmetische redenen uitgevoerd om het uiterlijk van spataderen te verbeteren. In België is sclerotherapie toegestaan voor personen vanaf 18 jaar.

Hoe verloopt een sclerotherapiebehandeling?

01

Voorbereiding

voordat de behandeling begint, wordt de patiënt gevraagd om comfortabele, loszittende kleding te dragen. Het is ook aan te raden om enkele dagen voor de ingreep geen aspirine of andere ontstekingsremmers te gebruiken om het risico op bloedingen te minimaliseren.

02

De ingreep

de arts desinfecteert het te behandelen gebied en injecteert vervolgens de scleroserende oplossing met een dunne naald direct in de aangetaste ader. Deze oplossing irriteert de binnenwand van de ader, waardoor deze sluit en het bloed naar gezondere aderen wordt omgeleid.

03

Verzorging

na de injectie wordt vaak een compressieverband of -kous aangebracht. Dit helpt de behandelde aderen samen te drukken en bevordert de doorbloeding in de gezonde aderen.

De gehele procedure duurt ongeveer 20 tot 45 minuten, afhankelijk van het aantal en de grootte van de te behandelen aderen.

De procedure neemt ongeveer 20 tot 45 minuten in beslag, afhankelijk van het aantal en de grootte van de te behandelen aderen.

De voor- en nadelen van sclerotherapie

VOORDELEN:

- Minimaal invasief: geen chirurgische ingreep nodig.
- Korte hersteltijd: patiënten kunnen vaak snel terugkeren naar hun dagelijkse activiteiten.
- Effectief: zeer werkzaam bij het verminderen of elimineren van zichtbare spataderen.

NADELEN:

- Meerdere sessies: soms zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.
- Tijdelijke bijwerkingen: blauwe plekken, zwelling, roodheid en jeuk kunnen optreden op de injectieplaats.
- Cosmetische gevolgen: kan leiden tot kleine bruine verkleuringen van de huid.

Risico's (hoewel zeldzaam):
- Allergische reactie: mogelijke allergische reactie op de scleroserende oplossing.
- Ontsteking: ontsteking en zwelling in de behandelde ader.
- Bloedstolsels: vorming van bloedstolsels in de ader.
- Ulceraties: ulceraties of wonden op de injectieplaats.

Dr. Françoise Lefebvre

Kan ik je helpen?

Dr. Françoise Lefebvre

Dr. Lefebvre specialiseerde zich in vasculaire chirurgie, en later in preventieve geneeskunde en voeding. Voor sclerotherapie kan u bij deze ervaren arts terecht met al uw vragen en de effectieve ingreep.

Veelgestelde vragen

Herstel en nazorg bij sclerotherapie

arrow

Na de behandeling wordt patiënten aangeraden om compressiekousen te dragen gedurende enkele weken om zo de genezing te bevorderen. Het is belangrijk om meteen na de behandeling te lopen om de bloedcirculatie te verbeteren. Zware inspanningen en langdurig staan of zitten moeten de eerste dagen na de behandeling worden vermeden. Eventuele bijwerkingen, zoals blauwe plekken of roodheid, verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot weken.

Regelmatige follow-up afspraken bij I Care Clinic kunnen ook nodig zijn om de voortgang te monitoren en indien nodig verdere behandelingen te plannen.

Wat kost sclerotherapie?

arrow

Bij I Care Clinic kan sclerotherapie vanaf € 100.

Testimonials

I Care Clinic hielp me met mijn couperose en de bruine vlekjes in mijn gezicht. De aanpak, behandeling, service, ... zijn superprofessioneel: alles is weg en mijn huid straalt echt! Ik ben superblij!

Hanne R.

Ik ben al voor een aantal ingrepen bij dokter Decoene geweest en was telkens zeer tevreden over de persoonlijke aanpak en het resultaat.

Julie M.

Al jaren stoorde ik mij aan mijn hangende oogleden. Ik ben zo blij dat ik eindelijk de stap durfde zetten en een ooglidcorrectie liet uitvoeren. Het resultaat is echt helemaal wat ik wilde!

Marianne V.