Stripping van spataders

prijs

i.f.v. hospitalisatieverzekering

Afspraak maken
Stripping van spataders

Wat is stripping van spataders?

Stripping van spataders is een chirurgische procedure die toegepast wordt om spataders (varices) te verwijderen. Spataders zijn verwijde, kronkelende aderen die meestal in de benen voorkomen en veroorzaakt worden door verzwakte kleppen in de aderen die bloed toestaan terug te stromen en zich op te hopen. Deze aandoening kan leiden tot pijn, zwelling, en andere ongemakken.

Alles wat u moet weten over het strippen van slagaders

Voor wie is de behandeling bedoeld?

De behandeling van spataders door middel van strippen (ook wel veneuze stripping genoemd) is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar die last hebben van middelgrote tot grote spataders, vaak zichtbaar als gezwollen, blauwe of paarse aderen op de benen. Spataders kunnen pijn, zwelling, en een zwaar gevoel in de benen veroorzaken. Wanneer conservatieve behandelingen zoals compressiekousen en levensstijlveranderingen onvoldoende verlichting bieden, kan stripping de aangewezen optie zijn. Het wordt vaak overwogen bij mensen die aanhoudende symptomen ervaren of complicaties hebben, zoals veneuze ulcera (open wonden) of flebitis (aderontsteking).

Wat houdt stripping van spataders in?

Stripping van spataders is een chirurgische ingreep waarbij de aangedane ader (meestal de vena saphena magna of de vena saphena parva) wordt verwijderd. Het proces verloopt in verschillende stappen:

01

Verdoving

Eerst krijgt de patiënt algemene of lokale anesthesie om pijn tijdens de ingreep te voorkomen.

02

De ingreep

Dan maakt de chirurg kleine incisies bij de lies en enkel (voor de vena saphena magna) of bij de knie (voor de vena saphena parva). Vervolgens wordt een flexibele draad door de ader geschoven. De ader wordt aan de draad bevestigd en vervolgens uit het been getrokken langs de incisies.

03

Sluiten van de incisies

Ten slotte worden de incisies gehecht en het been verbonden.

Wat zijn de voor- en nadelen van veneuze stripping?

VOORDELEN:

  • Effectief: stripping verwijdert de aangetaste ader volledig, wat voor een blijvende oplossing zorgt
  • Symptoomverlichting: strippen kan de symptomen zoals pijn, zwelling, en vermoeidheid in de benen aanzienlijk verminderen
  • Verbeterde esthetiek: het uiterlijk van de benen verbetert doordat de zichtbare spataders worden verwijderd

NADELEN:

  • Invasief: strippen van spataders is een chirurgische ingreep die anesthesie en een hersteltijd vereist
  • Littekenvorming: er kunnen littekens achterblijven op de plekken waar de incisies zijn gemaakt
  • Hersteltijd: het kan enkele weken duren voordat iemand volledig hersteld is en weer de normale activiteiten kan hervatten

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er ook bij stripping van spataders enkele zeer zeldzame risico’s. Zo is er kans op infectie op de plaats van de incisies. Er bestaat eveneens een minimaal risico op bloedingen, zenuwbeschadiging of de vorming van bloedklonters.

Wat zijn de voor- en nadelen van veneuze stripping?

Veelgestelde vragen

Herstel en nazorg bij veneuze stripping

arrow

Het herstelproces na het strippen van spataders omvat meestal de volgende stappen:

  • Rust: meteen na de operatie is rust belangrijk. Het been moet omhoog gehouden worden om zwelling te verminderen.
  • Compressiekousen: het dragen van compressiekousen is aangeraden om de bloedsomloop te verbeteren en de vorming van bloedstolsels te voorkomen.
  • Bewegen: na enkele dagen wordt lichte beweging aangemoedigd om de bloedcirculatie te bevorderen en eventuele complicaties te voorkomen.
  • Nazorgafspraken: regelmatige controleafspraken met de chirurg zijn belangrijk om het genezingsproces te volgen en eventuele complicaties vroegtijdig te herkennen.

Het is essentieel om de instructies van de arts op te volgen en geen zware activiteiten te ondernemen totdat het lichaam volledig hersteld is. De meeste patiënten kunnen na ongeveer 1-2 weken hun dagelijkse activiteiten hervatten, hoewel het herstel van persoon tot persoon kan variëren.

Wat kost stripping van spataders?

arrow

Bij I Care Clinic zijn de kosten van het strippen van spataders i.f.v. hospitalisatieverzekering.

Testimonials

Ik ben al voor een aantal ingrepen bij dokter Decoene geweest en was telkens zeer tevreden over de persoonlijke aanpak en het resultaat.

Julie M.

I Care Clinic hielp me met mijn couperose en de bruine vlekjes in mijn gezicht. De aanpak, behandeling, service, ... zijn superprofessioneel: alles is weg en mijn huid straalt echt! Ik ben superblij!

Hanne R.

Al jaren stoorde ik mij aan mijn hangende oogleden. Ik ben zo blij dat ik eindelijk de stap durfde zetten en een ooglidcorrectie liet uitvoeren. Het resultaat is echt helemaal wat ik wilde!

Marianne V.