Spataders

Wat zijn spataders of varices?

Aders zijn bloedvaten in het lichaam die het bloed vanuit de weefsels terug naar het hart voeren. In de benen zijn er oppervlakkige en diepe aders. Gezien het bloed hier tegen de zwaartekracht in naar boven gepompt moet worden zijn er klepjes voorzien in de aders. Wanneer deze niet goed sluiten spreekt men van insufficiënte maw zieke aders.

Het bloed stapelt zich op in spataders en er ontstaat overdruk.  Dit kan aanleiding geven tot zware, vermoeide benen, zwelling, pijn, nachtelijke krampen en onrustige benen (restless legs). Indien deze overdruk langer bestaat zullen er na verloop van tijd ook huidveranderingen optreden (bruinverkleuring, eczeem) en na verloop van tijd zelfs slecht helende wonden of spontaan ontstane wonden die moeilijk genezen (ulcus). In een spatader kan ook gemakkelijk ontsteking met eventueel klontervorming optreden (flebitis of tromboflebitis).

Soms kan een spatader beginnen bloeden omdat de overliggende huid zeer dun is geworden en gemakkelijk wordt gekwetst.

Woman legs isolated on white background

 

 

Het is dus niet enkel vanuit het esthetisch oogpunt dat men spataders moet laten nakijken en eventueel behandelen, maar vooral om verwikkelingen te vermijden.

De consultatie

De arts zal algemene vragen stellen betreffende jouw gezondheid en eventuele medicatie. Nadien wordt een klinisch onderzoek uitgevoerd alsook een echografie om de oorzaak en de ernst van de spataders te evalueren. Deze onderzoeken worden uitgebreid besproken alsook de behandelingsmogelijkheden.

 

Behandelingmogelijkheden

Steunkousen

Een steunkous zal door de druk die ze geeft de oppervlakkige spataders samendrukken en opnieuw het bloed van beneden naar boven stuwen. Afhankelijk van de oorzaak en plaats van de spataders zal men een kniekous of een lange kous moeten dragen. Steunkousen bestaan tegenwoordig in veel verschillende maten, stoffen en kleuren, maar moet men wel precies aangemeten worden. Steunkousen kan men preventief dragen of zijn er voor hen die geen heelkundige behandeling wensen of kunnen ondergaan. Ook bij dikke benen door vochtopstapeling, zeker als dit het gevolg is van slechte lymfe afvloei (lymfoedeem) of bij slecht functionerende kleppen van het diep adersysteem (bv. na een diepe veneuze trombose).

Sclerotherapie (‘droogspuiten’)

Hierbij gaat men met een heel klein naaldje vloeistof in de ader spuiten om deze te doen verdwijnen. Deze vloeistof gaat de bloedvatwand doen verkleven waardoor er geen bloed meer kan instromen. Dit is een uitstekende behandeling voor de teleangiëctasieën (of ‘gesprongen adertjes), en dan om esthetische redenen. Ook wat grotere spataders kan men zo behandelen.

Flebectomies of ‘Mülleren’

Dit is de term voor het chirurgisch verwijderen van de oppervlakkige spataders. Hierbij gaat men via een heel klein sneetje van 1 tot 3 millimeter (afhankelijk van de grootte van de spatader) met een haakje de ader opvissen onderhuids en zo uittrekken. Al de oppervlakkig gelegen takken zal men zo verwijderen.

Echogeleide sclerotherapie /Foamsclerose

Bij echogeleide sclerocompressietherapie wordt het te behandelen bloedvat ingespoten met foam. Dit is een medicinaal schuim dat zich aan de vaatwanden hecht en deze aan elkaar laat kleven. De spatader wordt zo als het ware “dichtgeplakt”. Om het te behandelen vat goed zichtbaar te maken wordt gebruik gemaakt van het Duplex apparaat. Dit apparaat is ook bij het eerdere onderzoek van uw benen gebruikt.

Stripping

Via een incisie in de lies wordt een draad in de ader gebracht. Via een tweede incisie ter hoogte van de knie of het onderbeen wordt de draad (de stripper) aan de ader vastgemaakt. Vervolgens wordt de insufficiente ader in zijn geheel uit het been getrokken. Deze ingreep gebeurt onder algemene anesthesie in dagopname.

Endovasculaire Laserbehandeling

Bij een endovasculaire behandeling wordt een grote, niet-kronkelig verlopende spatader van binnenuit via een katheter verhit en dichtgeschroeid. Dit kan op twee manieren, via laser of via radiogolven. Via een klein sneetje in de huid (van ongeveer 2 millimeter) ter hoogte van uw knie wordt een slangetje (een katheter) in de spatader geplaatst. Dit slangetje geeft laserenergie of radiofrequente energie af aan de wand van het bloedvat. De wand van het bloedvat wordt hierdoor verhit, waardoor deze dichtschroeit. Als de spatader is gesloten, wordt het bloed omgeleid via gezonde aderen en nemen uw klachten af. De behandeling vindt plaats in dagopname.